Zorgbedrijf

Zorgbedrijf

Dagelijks zijn mensen met voeding bezig, één van de eerste basis behoeften, maar wat de invloed is van voeding in het dagelijks functioneren is bij weinig mensen bekend.
Zorgbedrijven hebben te maken met huisvesting van bewoners/patiënten met alle bijbehorende faciliteiten. Het is voor een zorgbedrijf van belang dat bewoners zich op hun gemak voelen in de vorm van een aangename plek waar met liefde wordt gezorgd voor de innerlijke mens.
Een goede gezonde maaltijd hangt af van veel facetten. In de eerste plaats van gezonde voeding. Daarnaast is van invloed de bereiding en de combinatie van voeding. Tevens is een goede spijsvertering van essentieel belang. Een goede spijsvertering begint met de zintuiglijke prikkels; geuren, kleuren en smaken. Maar ook van invloed is de sfeer waarin de maaltijd bereid en genuttigd wordt. Wilt u meer uit uw zorgbedrijf halen, besteed dan aandacht aan de gezondheid van uw werknemers en bewoners. Door uw werknemers inzicht te geven in het belang van gezonde voeding en de invloed van voeding op het functioneren van mensen, valt er heel veel winst te behalen. Niet alleen voor uw zorgbedrijf, maar ook in het privéleven van uw werknemers. Het geeft op diverse terreinen een win, win situatie!

Wat zijn de voordelen van een gezond zorgbedrijf:
– Een goede en plezierige  woon en werksfeer
– Meer efficiëntie en hogere productiviteit
– Minder medicijn gebruik
– Minder ziekteverzuim

Wat zijn de voordelen van een gezonde werknemer:
– Vrolijker, alerter en actiever
– Fitter en vitaler
– Productiever
– Minder vaak en lang ziek

Werkwijze foodmapping
Een vitale organisatie met gezonde werknemers en tevreden bewoners ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het behoeft een zorgvuldige aanpak. In een persoonlijk gesprek komen de volgende vragen aan de orde:
•    Wat is de motivatie van uw organisatie?
•    Wat zijn de wensen binnen uw organisatie?
•    Welke onderwerpen op het gebied van gezondheid verdient aandacht binnen uw organisatie?
•    Wat kunt u als organisatie op het gebied van gezonde voeding en leefstijl betekenen voor uw medewerkers en bewoners?
•    Hoe brengt u gezondheid onder de aandacht?
•    Hoe motiveert u werknemers te werken aan een goede gezondheid?
Opvolgend ontwikkeld foodmapping een creatieve, inspirerende en interactieve workshop afgestemd op uw zorgbedrijf en wensen. Uw werknemers krijgen inzicht in de invloed van voeding en handvatten om hiermee in de praktijk aan het werk te gaan.
De missie van Foodmapping is kennisoverdracht over voeding, van bodem tot bereiden tot eten en de werking in het lichaam. Het doel van de workshop is inzicht te verschaffen in hoe voeding in relatie staan tot de eigen mentale en fysieke gezondheid. Dit gebeurd aan de hand van diverse voorbeelden en zelfreflectie.

Onderwerpen die tijdens de workshops onder andere aan de orde komen zijn:
– Wat is gezonde voeding
– De invloed van (gezonde) voeding in het dagelijks leven
– Hoe werkt de spijsvertering
– De functie van zintuigen
– De lichaamseigen intelligentie
– Wat doet eten in het lichaam
– De seizoenen en voeding
– De leeftijdsfase en voeding
– Het effect van een gezond eetgedrag
– De werking van huis, tuin en keuken kruiden
- Het dag en nachtritme en voeding
– Hoe bereid je een gezonde maaltijd
– De invloed van reclame en maatschappij
Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek waar je zult leven.

– Jim Rohn

”Hoe meer je eet, hoe minder smaak; Hoe minder je eet, hoe meer smaak” – Chinees spreekwoord
It’s no coincidence that four of the six letters in health are heal. – Ed Northstrum
To keep the body in good health is a duty, otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear. – Boeddha
Men dient te eten om te leven en niet te leven om te eten. – Socrates