Wie wij zijn

foodmapping_logo03

Henrica van den Berg is initiatiefneemster van Foodmapping en werkt volgens de principes van Ayurveda in combinatie met Permacultuur. Beide systemen werken volgens de wetmatigheid van de natuur, balans is daarin erg belangrijk.

Sinds 2010 heeft zij een natuurgeneeskundige praktijk gebaseerd op de Ayurvedische geneeswijze. In haar praktijk komen regelmatig mensen voor een consult die last hebben van verschillende vage klachten. Te vaag om met de klachten naar een huisarts te gaan of dat de huisarts er geen remedie voor heeft. Wanneer er niets aan de klacht wordt gedaan, zal deze aanhouden, maar ook zullen de klachten op den duur zich manifesteren in ziekten. Door inzicht te geven, het voedingspatroon aan te passen en bij te sturen is haar ervaring dat de klachten verdwijnen en ernstige klachten sterk verminderen.

Met Foodmapping wil zij graag haar kennis en ervaring bundelen en doormiddel van diverse workshops in een bredere context overdragen. Zo ook een bijdrage te leveren om de als maar stijgende zorgkosten te verminderen. Kennisoverdracht en inzicht geven zijn krachtige instrumenten om de eigen gezondheid te bevorderen en te handhaven.

Om de kennis over voeding van af de boden te kunnen overbrengen is zij in maart 2013 gestart met de één jarige opleiding Permacultuur, aan de Permacultuur school Nederland.
In 2006 is zij de vier jarige HBO opleiding Ayurvedic Practitioner gestart bij European Instituut for Scientific Research on Ayurveda (EISRA) in Den Haag. In de Ayurveda neemt voedsel een belangrijke plek in. ‘Laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel’ Hypocratisch. De Ayurvedische voedingsleer gaat uit van de zes smaken ook hierin zie je overeenkomsten tussen Hypocratisch en de Ayurveda.

‘laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel’

In 2010 heeft zij haar studie afgerond met het schrijven van haar afstudeerscriptie ‘Alzheimer volgens de Ayurvedische visie’. Tevens heeft zij in 2009 een speciale module Ayurvedische voedingsleer gevolgd bij de Academy of Ayurvedic studies in Amsterdam. Zij heeft de module met succes afgerond en daarmee het diploma “Ayurvedic Nutrition Therapist” behaald. Dit diploma wordt uitgegeven door het European Institute of Vedic Studies van Atreya Smith, dat een nauw samenwerkings-verband heeft met het American Institute of Vedic Studies van David Frawley.

Haar persoonlijke ontwikkeling liep langs een pad van de gezondheid en welzijnszorg en podiumkunsten. Zij is haar carrière in 1978 gestart in de gezondheidszorg en na vele omzwervingen zoals: het werken met moeilijk opvoedbare kinderen, minder validen begeleiden naar een zelfstandig bestaan, werkbegeleider bij jonge schoolverlaters en zakelijk leider en projectcoördinator in de podiumkunsten, is zij weer terug in de gezondheidszorg. Ervaring in kennisoverdracht heeft zij de afgelopen decenia opgedaan als projectcoördinator bij de Vereniging voor Podiumtechniek. Door jaarlijks gemiddeld tien studie/themadagen te organiseren over diverse onderwerpen in de podium en evenementen techniek.